Muziek geeft ons veel mogelijkheden om God te prijzen. In onze kerkdiensten neemt muziek een belangrijke plaats in, vooral bij het begeleiden van samenzang. Onze gemeente is erg gemêleerd, zowel wat betreft leeftijd als muzikale smaak en manieren van beleven. Dit zie je terug in de uiteenlopende muziekstijlen tijdens kerkdiensten.

Muziekinstrumenten

In de meeste kerkdiensten wordt de piano of het orgel gebruikt om de samenzang te begeleiden. Soms speelt er iemand op een ander instrument mee. Dwarsfluit, viool, trompet, harp, allerlei instrumenten zijn al ingezet, bijvoorbeeld om een feestelijk accent aan een dienst te geven.’ Wij zijn blij met zo veel muzikale gemeenteleden.

Muziekgroepen

Onze gemeente heeft een band, een kerkorkest en een gelegenheidskoor. Met regelmaat levert een van hen een bijdrage aan een kerkdienst.

Sprint is één van de bands van de Gereformeerde kerk vrijgemaakt in Houten. Eén van de eerste Psalmen voor Nu die Sprint heeft gespeeld is Psalm 147 voor Nu. Hierin staat: Het Woord van God rent als een sprinter, waarvan de naam Sprint is geïnspireerd. Naast Psalmen voor Nu spelen ze veel opwekking, maar ook wel de ‘oude’ psalmen en liederen. Daarnaast ook andere (engelstalige) gospel.

Hieronder enkele voorbeelden:

Heer u bent mijn leven, TV kerkdienst, maart 2010

Uit de diepten roep ik U, Psalmen voor Nu 130, TU-dag, September 2013

Wie zo leeft, Psalmen voor Nu 15 – TU dag, september 2014

Meer informatie: zie de website van sprint

“Voor de koorleider: Op de Gittit, een psalm van David”
staat er bijvoorbeeld bij psalm 8. Asaf adviseert psalm 81 op de Gittit te begeleiden en ook de Korachieten zingen psalm 84 met begeleiding van dit instrument.

Wat met (de) Gittit in de bijbel precies wordt bedoeld, is onzeker. De NBV gaat ervan uit dat het een plaats is. ‘Liedje uit Gat’ zou het dan zijn. Maar hoe dan ook: Gittit associeer je met muziek en eredienst.
De Gittit is een kerkorkest dat bij hoogtijdagen in de dienst meedoet.
De tijd heeft geleerd dat goede orkestervaring noodzakelijk is om in de enkele repetities die haalbaar zijn voor de muzikanten een behoorlijk resultaat te bereiken. Daarom is de Gittit gaan werken met ervaren blazers in een vast orkest. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat we niet in zijn voor uitbreiding, die past in de bezetting. Koperblazers welkom.

Onze gemeente telt veel mensen die van zingen houden. Een aantal van hen vormt samen een cantorij. Dit gelegenheidskoor kent een min of meer vaste samenstelling en bestaat uit ongeveer 16 mensen. De cantorij levert een aantal keer per jaar een bijdrage aan diensten met een bijzonder thema, vespers of kerkdiensten op feestdagen. Het repertoire van dit koor is klassieker van inslag. Ook zingt de cantorij hedendaagse kerkelijke liederen zoals muziek van Dirk Zwart of liederen uit Taizé.